Stress gör oss sjuka, om vi inte stannar upp och reflekterar


4 MAJ, 2021

Vart är jag -Vart är jag på väg?

Aldrig har så många varit sjukskrivna för stress som nu. Vi är alla lite stressade av och till. Men vissa av oss kan inte koppla av från stressen. Och extra tufft blir det när påfrestningar och/eller trevliga händelser läggs på varandra och utrymmet för vila och återhämtning uteblir.

Vad är stress egentligen?

I grunden är stress en naturlig reaktion, förr var det vilddjuren som stressade oss. Idag, är det deadlines, alltid vara uppkopplad med mobil, datorer, etc som ligger över oss. De s.k.  tre tigrarna:

Första tigern: jobb, chef, pengar. Andra tigern: våra känslor. Tredje tigern: vår inte fysiologiska miljö såsom infektioner, inflammationer, svamp, virus, parasiter, bakterier etc. 

  Jagar alla tigrar oss samtidigt, eller har vi balans och kontroll över dom?

I dagligt tal tänker vi stress som att vi har för mycket att göra, vi är uppe i varv fysiskt och mentalt men även understimulering kan vara stressande, som långvarig arbetslöshet eller liknade. Människan behöver en lagom mängd meningsfulla aktiviteter och utmaningar för att må bra.

Dom akuta stressreaktionerna kan ge en känsla av tomhet, total energilöshet och apati. Men de tillfälliga reaktionerna kan övergå till mer utmattningssyndrom och bli långvariga, som kan ta tid att komma tillbaka ifrån. Symtomen vid stress handlar inte bara om en upplevelse, en känsla, utan ger även mätbara förändringar tex i hjärnan.

Andra fysiska symtom är:

Hjärtat slår snabbare, blodtrycket och blodfetter ökar, och på sikt ökar risken för hjärt och kärl besvär.

Diabetes: När vi stressar blir vi mindre känsliga för hormonet insulin, som gör att blodsockret kan tas upp av kroppens celler. Följden blir förhöjt blodsocker.

Smärta: Långvarig stress kan ge spända muskler ömmande muskler. Och ge följder som huvudvärk, magont eller förstoppning.

Infektioner: Immunförsvaret försämras vid långvarig stress, och vi blir mer benägna för återkommande infektioner, förkylning eller influensa.

Vi pratar om den ”kroppsliga utmattningen”, den märker vi av på ett eller annat sätt. men vi möter lika ofta den ”själsliga utmattningen”, tillståndet när vi känner oss tomma inombords, tappat meningen, känner oss vilsna i livet, tappat oss själva på vägen. Det gäller att se människan som en helhet för att få resultat.

Fakta är att kroppen tål en del stress, men det finns faktorer som är avgörande hur vi hanterar vardagens stressfaktorer.

Reflektera över frågorna:

 Återhämtning:  När tar Du dig tid att återhämta dig, stänger av och” laddar batterierna”? Hur ofta gör Du det? I vilken form; motion, sömn, kosten, hobby, sitta på en fjälltopp, meditation, umgås med goda vänner och familj, naturen. Stillhet i någon form. Det finns många former av återhämtning. Det viktiga är att den finns med som en naturlig del i vardagen.

Krav och förmåga:  vems är kraven? Är det dina egna eller någon annans? Kan Du leva upp till dom eller kan Du sänka kraven? Vilka eventuella resurser behöver du, om du väljer att leva upp till dom? Ber Du om hjälp och stöd?

 Sätta gränser och säga Nej: Är du personen som säger Ja, fast kroppen säger Nej-orkar inte!

Och vad skulle hända om du säger Nej ibland, därför det är just vad du skulle vilja säga?

Hur ser varningssignalerna ut?

Sömnsvårigheter, koncentrationsbesvär, oro, minnet, panikattacker, ont i mage eller huvudet, viktuppgång, humörsvängningar, ökad irritation, rastlöshet eller nedstämdhet, trötthet trots sömn en trötthet som inte går att vila bort.

ÖVNING: Prova att göra ”Ingenting” i 5 min. Känns det jobbigt, är det dags att se över din livssituation.

8 Verktyg för att hantera vardagen bättre:

Motion: många prioriterar bort motionen, för tid och ork finns inte. Men, vi behöver det mer är någonsin i denna stund! Vi pratar inte om Vasaloppet eller Marathon utan ” gå runt kvarteret ”  30 min, men gör det varje dag!

Muskulär avslappning:  ta hjälp av ex Lars-Eric Uneståhl 15 min muskulär avslappning, finns att ladda ner.  Varje dag! eller lyssna till lugn musik.

Naturen: Ta hjälp av naturens läkande krafter. Spendera tid i naturen, om det så är en kvart. Få in det till en medvetet val i vardagen.

Ta små pauser: ta bort händerna från tangentbordet en stund och känn dig nöjd med vad du har gjort!

Vännerna: Ofta prioriterar vi bort socialt umgänge när vi är stressad. ”Man orkar inte med att träffa folk”. Men, hitta en form att hålla kontakt. att känna stöd och samhörighet med andra betyder mycket!

Kosten: se till att du äter regelbundet och får i dig näringsrik mat. Det ger bränsle till våra celler och organ såsom hjärna och binjurar.   Slarva inte med maten och hoppa inte över måltider!

Andningen: Ett naturligt verktyg som vi medvetet kan använda oss av för att sänka grundspänningen i kroppen.  Ta tre djupa andetag, när det går för fort i vardagen!

Lev i nuet: Våra tankar kan skapa en stressreaktion. Försök att leva i nuet och ha tillit till framtiden!

Föregående
Föregående

Örter att plocka och njuta av !

Nästa
Nästa

Detox & Fasta